Het aanbrengen van een tatoeage.

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt.

De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Het verzorgen van de tatoeage.

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1-2 weken genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee of toegestuurd hoe je de tatoeage moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts.

Gedurende de genezingstijd wordt aangeraden niet te zwemmen (zowel natuur- als chloorwater), niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Je gezondheid.

Als je lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen.

diabetes
hemofilie
chronische huidziekte
contactallergie
immuunstoornis
hart- en vaatafwijkingen
bij het gebruik van antistollingsmiddelen
op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen.
Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.

Indien je zwanger bent, wordt er niet getatoeëerd i.v.m. hogere gevoeligheid voor infecties. Eerst moet je ervoor zorgen dat je lichaam volledig hormonaal ontzwangerd is, anders kan het zijn dat de inkt niet goed pakt.

Zorg dat je goed uitgerust bent op de dag zelf, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, flauwvallen, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d).

Sla ook goed acht op hoe je je voelt rond de dag van het aanbrengen van de tattoo. Mocht je een griepje of iets anders onder de leden hebben of indien heb je als dame je periode, dan kan het zo zijn dat het aanbrengen van de tattoo minder soepel verloopt.

Tenslotte zij opgemerkt dat het aanbrengen van een tattoo altijd geheel geschiedt voor eigen risico.

 

Kijk ook nog eens op: veilig tatoeeren en piercen